c

Don paarden te koop

Lees meer b
Blikvangers
1 / 3
met video
Don - Paard, Merrie, 10 Jaar, 165 cm, Donkere-vos Springen
LT-LT-17252
Šalcininkai
€ 9 000
Advertentie bewaren
1 Resultaten
Filter
1 Resultaten
Verwijder alle filters
Zoekopdracht toevoegen:
Zoekopdracht opslaan
Sorteren op
Datum afnemend b
H
eDatum afnemendbDatum toenemendePrijs toenemendbPrijs afnemendeRas toenemendbRas afnemendeLeeftijd toenemendbLeeftijd afnemendeStokmaat toenemendbStokmaat afnemend
Pagina-1-advertenties
Met deze optie wordt je advertentie ook getoond op de 1e pagina van de zoekresultaten. Je advertentie zal boven de normale zoekresultaten staan.

Geïnteresseerden kunnen ook direct meer informatie zien. Dit verhoogt het aantal potentiële kopers aanzienlijk.

Page1Ad
Gold
1 / 3
met video
Advertentie bewaren
Q Verwijder alle filters
H

Het Don paard is afkomstig uit het steppegebied bij rivier de Don. Een streek in het zuidwesten van Rusland waar de zomers extreem heet en de winters ijskoud zijn. Het Don paard is dan ook een gehard en werkwillig Russisch paardenras dat vooral bekend staat vanwege zijn grote uithoudingsvermogen. De paarden van dit ras hebben een bijzondere combinatie van kracht en elegantie. Met name voor liefhebbers van endurance is een Don paard kopen een uitstekende optie.

Gebruik en karakter van het Don paard

Het Don paard beschikt over een kalm karakter, maar heeft wel het nodige temperament. Daarom is een Don paard kopen interessant voor iedereen die op zoek is naar een veelzijdig en stoer paard dat zowel onder het zadel als aangespannen goed presteert. Het Don paard is bovendien een bijzonder taai dier dat zich heel gemakkelijk kan aanpassen aan de ongemakken van een extreem klimaat. Zo kunnen Don paarden het hele jaar buiten gehouden worden, zelfs tijdens strenge winters. Verder is het een sober ras dat maar weinig voedsel nodig heeft.

Oorsprong en geschiedenis van het Don paard

Het eerste type Don paard ontstond in de achttiende eeuw uit verwilderde Russische en Aziatische paarden. De inheemse merries werden door de Kozakken gekruist met Arabische en Volbloed hengsten. Dit resulteerde in behendige paarden met een uitzonderlijk uithoudingsvermogen, en de gave om de winterse kou en verzengende hitte van het zuidelijke steppegebied te overleven. In 1830 werd een selectief fokprogramma gestart om een sober legerpaard te creëren dat weinig zorg en voedsel nodig had. Men was hier succesvol in en het Russische leger ging het Don paard kopen en gebruiken. Het Don paard werd vooral vermaard tijdens de Napoleontische oorlogen, toen talloze Kozakken en andere Russische cavaleristen de vijand terug moesten dringen. In de negentiende eeuw besloot men het Don paard verder te verbeteren door invloeden van de Karabach, de Orlov en de Arabier toe te voegen. De Russische fokkers gingen een Don paard verkopen dat geselecteerd was op hoogte, uithoudingsvermogen en op de karakteristieke ‘gouden’ kastanjekleur. Een Don paard kopen werd zelfs buiten Rusland populair. Tijdens de Eerste Wereldoorlog en de Russische Revolutie gingen helaas veel dieren verloren. Slechts enkele honderden van de meest waardevolle merries en hengsten bleven gespaard. In de twintigste eeuw werd besloten om geen nieuw bloed meer toegelaten in de fokkerij. Het moderne Don paard werd op zijn beurt wel weer gebruikt om andere rassen, zoals de Budjonny, te verbeteren.

Don paard in de paardensport

Een Don paard kopen wordt meestal gedaan voor recreatief gebruik onder het zadel. Met name in de endurance kan het Don paard zeker een belangrijke troef zijn. Met een stokmaat tussen de 155 en 162 cm zijn paarden van dit ras geschikt voor zowel kleine als grote ruiters. Vanwege zijn veelzijdige eigenschappen wordt een Don paard verkopen ook vaak aan liefhebbers van de mensport gedaan. In Rusland werd het Don paard vroeger vaak gebruikt voor de traditionele Tatsjanka, een legervoertuig dat door vier paarden naast elkaar werd getrokken.

Uiterlijk van het Don paard

Een Don paard kopen wordt vaak gedaan aan mensen die op zoek zijn naar een betrouwbaar, robuust paard dat er ook nog mooi uitziet. Een Don paard is verkrijgbaar in diverse kleuren, maar de meeste paarden van dit ras hebben een kastanjebruine vacht met een typische gouden gloed. Verder heeft het Don paard een elegant uiterlijk met een fraaie hals en opvallend lange, goed gespierde benen. De rug van een Don paard is recht en breed. Zijn vriendelijke hoofd, met een recht of licht gebogen profiel, maakt het fraaie plaatje van deze Russische schoonheid helemaal compleet.

i