DE
Springpaarden te koop
Pagina-1-advertenties
Geïnteresseerden kunnen ook direct meer informatie zien. Dit verhoogt het aantal potentiële kopers aanzienlijk.
DE
DE
PL
DE
DE
DE
HU
DE
DE
DE
DE
DE
DE
DE
DE
DE
DE
DE
FI
DE
Springpaarden staan bekend om hun atletische bouw en beheerste karakter, en natuurlijk om hun springvermogen en elegantie. Springpaarden kopen wordt gedaan door ruiters die (op hoog niveau) actief zijn in de springsport. Daarnaast zijn veel springpaarden veelzijdig in te zetten. Hierdoor kan men ook springpaarden verkopen voor de dressuur, mensport of als rijpaard. Hoewel een springpaard geen specifiek paardenras is, is zeker niet elk paard geschikt als springpaard.
Gebruik en karakter van springpaarden
Springpaarden kopen wordt veel gedaan door liefhebbers van de paardensport. Afhankelijk van de leeftijd, opleiding en natuurlijke aanleg van het paard kan een springpaard op hoog niveau worden ingezet. Doordat veel springpaarden veelzijdig in te zetten zijn, kan men ook een springpaard verkopen voor andere takken van de paardensport of als rijpaard. Sommige springpaarden hebben bovendien een geschiedenis als koetspaard, waardoor onder andere de mensport geschikt is voor het ras. Daarnaast is het springpaard geschikt voor de dressuur. Sterker nog, het springpaard moet minstens één winstregel in de dressuur behalen, voordat het aan springwedstrijden mag deelnemen. Het karakter van een springpaard is over het algemeen energiek, werklustig, vriendelijk intelligent en beheerst. Tot slot moet het paard voorzichtig te werk gaan, makkelijk te berijden zijn en plezier hebben in het springen.
Oorsprong en geschiedenis van springpaarden
De springsport ontstond rond 1864. De allereerste springwedstrijd werd toen in Dublin georganiseerd. De springsport was vanaf dit moment zo’n succes, dat vanaf 1900 het springen een Olympische sport werd. Door de jaren heen bleef de springsport populair, en werd ook springpaarden kopen en springpaarden verkopen erg serieus genomen binnen de fokkerij. Er zijn zelfs bepaalde paardenrassen waarbij fokkers zich speciaal richten op het fokken van het perfecte springpaard. Een voorbeeld hiervan is de Holsteiner, de KWPN, de Zangersheide en de Belgische Warmbloed. Opvallend hierbij is dat sommige springpaarden moderne paardenrassen zijn die speciaal zijn gefokt voor de paardensport. Andere paardenrassen – zoals de Holsteiner - hebben juist een lange voorgeschiedenis. Zo was de Holsteiner een bekend werk- en koetspaard. Hoewel het springpaard van verschillende paardenrassen kan afstammen, kenmerkt het zich wel altijd door zijn atletische bouw en voorzichtige karakter. Als het paard onvoorzichtig te werk gaat, krijgt het namelijk strafpunten op het springparcours. Mede door de bouw en het karakter van het paard, kan het springpaard vaak veelzijdig worden ingezet.
Springpaarden in de paardensport
Springpaarden kopen is populair voor verschillende takken van de paardensport. Hoewel het springpaard speciaal gefokt wordt om uit te blinken in de springsport, is het dier namelijk vaak veelzijdig in te zetten. Zo kan men onder andere springpaarden verkopen voor de mensport, dressuur of als rijpaard. Belangrijk hierbij is om te weten dat springpaarden aan strenge eisen moeten voldoen voordat ze mogen deelnemen aan springwedstrijden. Een van deze eisen is dat het paard minstens één winstregel moet hebben behaald in de dressuur. De dressuur wordt daarom ook wel gezien als basis van de paardensport. Naast dat het paard in de dressuur leert te gehoorzamen, krijgt het ook een uitgebreide en veelzijdige training.
Uiterlijk van springpaarden
Doordat springpaarden van verschillende paardenrassen kunnen afstammen, bestaat er geen specifieke beschrijving voor het uiterlijk van het paard. Wel is het erg belangrijk dat het springpaard een atletische bouw heeft, elegant is en voorzichtig te werk gaat. Als men een springpaard kopen of een springpaard verkopen wil, worden er - indien het paard nog geen ervaring heeft in de springsport - vaak proeven gedaan. Hierbij wordt goed gelet op zijn techniek, het vermogen om makkelijk te kunnen springen en zijn voorzichtigheid. Daarbij wordt er gekeken naar zijn karakter en moet het paard naast aanleg ook plezier in het springen hebben. Springpaarden zijn vaak warmbloedpaarden die makkelijk te berijden en te trainen zijn.