US
Donkere vos paard te koop
Pagina-1-advertenties
Geïnteresseerden kunnen ook direct meer informatie zien. Dit verhoogt het aantal potentiële kopers aanzienlijk.
AT
AT
DE
NL
DE
DE
DE
CH
DE
DE
DE
DE
DE
DE
DE
DE
NL
DE
DE
AT
Heb jij je oog laten vallen op de schoonheid van een donkervos paard? Wil je graag je eigen donkere vos kopen? Dat is een heel prettig vooruitzicht. Wil je voorkomen dat je door het ruime aanbod het overzicht verliest, begin dan met het maken van een lijst met wensen en eisen. Wil je een hengst, ruin of merrie en welk ras heeft je voorkeur? Wanneer je een paard op het oog hebt, past dat paard ook bij het doel waarvoor je het paard koopt? Heb je een duidelijk beeld waar jouw toekomstige donker vos paard aan moet voldoen? Laat de zoektocht maar beginnen. Op een website - zoals ehorses - kun je eenvoudig zoekfilters instellen voor een zoekresultaat dat aan je eisen voldoet.
Bijzonderheden van de donkervos paarden
De voskleur is een roodbruine kleur en is een van de drie basiskleuren van een paard. Andere basiskleuren zijn zwart en bruin. Binnen de voskleur zijn weer verschillende variaties, namelijk de lichte vos, zweetvos en de donkervos die ook wel koffievos, koolvos of brandvos wordt genoemd. De voskleur ontstaat alleen als beide ouders ook het gen voor de voskleur hebben. Dit komt doordat een voskleur bestaat uit twee recessieve genen. De manen van een donkervos hebben dezelfde kleur als de vacht en zijn nooit zwart gekleurd.
Donkervos paarden - Bij dit ras zie je het vaak
Een Arabier, of Arabisch volbloed, is een heel bekend voorbeeld van een paard, waarbij de kleur donkervos voorkomt. Een Arabisch volbloed is een vurig en bijzonder intelligent paard en mede door die sterke eigenschappen is het een zeer gewild ras.
Een ander prachtig en heel opvallend paard, waarbij je de donkervos ook tegenkomt, is de falabella. Qua stokmaat zou je de fallabella veel eerder een pony noemen, maar qua uiterlijk is er geen twijfel over mogelijk dat het een paard is. De falabella heeft een stokmaat van maximaal 87 centimeter en wordt doorgaans ingezet als showpaard.
Bij de Hannoveraan komt de donkervos veelvuldig voor. Dit ras is zeer gewild omdat het gezien wordt als een van de beste sportpaarden ter wereld. Het zijn alerte en betrouwbare paarden die zeer bereid zijn om iets te leren. Bovengenoemde rassen is slechts een kleine greep uit de paardenrassen waar donkervos een erkende kleur is.
Vossen, ongeacht de kleurvariatie, staan bekend om hun vuur en eigengereidheid. Het zijn heerlijk eigenwijze paarden die graag proberen hun eigen wil te volgen. Niet iedereen kan goed met een vos omgaan of ziet er op voorhand wat tegenop. Toch zijn het geweldige paarden, waar veel liefhebbers van zijn. Een vos is echt haantje de voorste in de kudde en wordt al snel de leider van de groep. Ze kunnen je soms tot waanzin drijven, maar zijn aan de andere kant de bron voor menig lachbui. Vaak zijn de echte vospaarden, met vurige karakters en een sterk eigen wil, het meest geschikt voor een ervaren ruiter. Je moet leiding geven, duidelijk zijn en een flinke dosis doorzettingsvermogen hebben. Steek er zeker tijd en energie in, want de donkervos is zeer loyaal. Het duurt soms een tijd voordat je een sterke band hebt opgebouwd, maar als de klik er is, zijn jullie vrienden voor het leven.
Bekende donkervos paarden
We gaan een heel stuk terug in de geschiedenis, maar als er een bekend donkervos paard genoemd moet worden is het Matcham wel. Matcham leefde halverwege de achttiende eeuw en wordt gezien als de grondlegger van de Engelse volbloed zoals we die tegenwoordig kennen. Matcham startte als racepaard, maar werd later ook als dekhengst gebruikt. Zijn nakomelingen waren niet allen een donkervos, de meest uiteenlopende kleuren waren vertegenwoordigd.
Big Ben was een bijzonder grote donkervos en daar is zijn naam dan ook op gebaseerd. In eerste instantie leek het dier door zijn typische bouw en schichtige karakter geen hoogvlieger te worden. Uiteindelijk zag een Nederlandse koper iets in hem. De ruiter van Big Ben werd Ian Millar en het koppel deed heel verdienstelijk mee aan diverse kampioenschappen, zoals de Olympische Spelen, een wereldkampioenschap en meerdere wereldbekerfinales. Big Ben ging uiteindelijk in 1994 met pensioen en in 2005 werd er nog een standbeeld van hem en Ian Millar onthuld.