c

Gelders paarden te koop

Lees meer b
4 Resultaten
Filter
4 Resultaten
Verwijder alle filters
Zoekopdracht toevoegen:
Zoekopdracht opslaan
Sorteren op
Datum afnemend b
H
eDatum afnemendbDatum toenemendePrijs toenemendbPrijs afnemendeRas toenemendbRas afnemendeLeeftijd toenemendbLeeftijd afnemendeStokmaat toenemendbStokmaat afnemend
Standaard-advertenties
Gelderlander, Merrie, 3 Jaar, 156 cm, Tobiano-alle-kleuren Lieve zwartbonte KWPN merrieDressuur - Springen - Recreatief - Mennen
NL-8096
Oldebroek
Prijscategorie € 2 500 tot € 5 000
Advertentie bewaren
Gelderlander, Merrie, 9 Jaar, 165 cm, Zwart
V: ZENDGRAAF (IHW/KWPN) KLASSIEK TUIGPAARD | MV: DROOMWALS
Recreatief
DE-27711
Osterholz-Scharmbeck
€ 3 800 vraagprijs
Advertentie bewaren
Gelderlander Mix, Merrie, 12 Jaar, 175 cm Recreatief
AT-6460
Imst
€ 6 000 vraagprijs
Advertentie bewaren
Gelderlander, Merrie, 21 Jaar, 170 cm, Vos Recreatief - Dressuur
DE-27389
Appel
€ 2 300 vraagprijs
Advertentie bewaren
Q Verwijder alle filters
H

Het Gelders paard is een oud Nederlands paardenras. Vroeger werd het Gelders paard na het kopen of het fokken meestal ingezet als landbouwpaard. Tegenwoordig komt men hem vooral tegen als rij- of sportpaard. Het Gelders paard is namelijk zeer allround in te zetten. Het verkopen kan zowel aan recreatieve ruiters als topsporters die actief zijn in de paardensport.

Gebruik en karakter van het Gelders paard

Een Gelders paard (ver)kopen is populair vanwege zijn veelzijdigheid. Zo kan men een Gelders paard verkopen aan ruiters die een recreatief rijpaard willen aanschaffen. Maar ook ruiters die rondkijken naar een talentvol sportpaard doen een goede koop. Zo is het Gelders paard onder andere geschikt voor dressuur, springen en mensport. Daarnaast is het Gelderse paard geliefd binnen de paardenfokkerij. Hij staat bekend om zijn temperamentvolle karakter. Ondanks zijn temperament is het paard altijd vrolijk, werklustig en betrouwbaar. Hierdoor kan hij prima worden ingezet voor diverse doeleinden en bereden worden door ruiters op verschillende niveaus.

Oorsprong en geschiedenis van het Gelders paard

Het Gelders paard vindt zijn oorsprong in de Nederlandse provincie Gelderland. Hier werd het Gelders paard met name gebruikt als werkpaard op het land. Al gauw ontstond de vraag naar een paard dat sterk genoeg was als doordeweeks trekpaard en elegant genoeg als koetspaard in het weekend. Het Gelders paard werd daarom gekruist met een aantal andere paardenrassen. Voorbeelden hiervan zijn de Andalusiër en de Holsteiner. Rond de 20e eeuw werd een Gelders paard nauwelijks aangeschaft als werkpaard. Door motorisering was het paard is hij overbodig geworden op het land. Het Gelders paard bleef echter onverminderd populair als rijpaard. Daarnaast is het Gelders paard samen met het Groninger paard voorvader van de paarden in het KWPN-stamboek. Dit stamboek richt zich volledig op het fokken van het perfecte sportpaard. En met succes; het KWPN-paard heeft op nationaal en internationaal niveau hoge prestaties geleverd bij verschillende wedstrijden en evenementen. Nog altijd heeft het Gelders paard een eigen fokrichting binnen het KWPN-stamboek. Daarnaast is het Gelders paard beroemd doordat hij wordt gebruikt als politiepaard en als koetspaard van de Koninklijke Stallen.

Gelders paard in de paardensport

Het kopen van een Gelders paard is zeer geliefd bij ruiters die actief zijn in de paardensport. Dit gebeurt in brede zin. Zo heeft het paard op hoog niveau goede prestaties behaald, met name in de disciplines dressuur, springen en de mensport. Daarnaast wordt het paard ingezet voor de endurance en is een Gelders paard vooral populair als rijpaard. Het Gelders paard heeft bovendien een eigen fokrichting binnen het KWPN-stamboek. En zoals veel liefhebbers van de paardensport weten, is het KWPN-paard op nationaal én internationaal niveau een zeer succesvol, beroemd en geliefd sportpaard.

Uiterlijk van het Gelders paard

Bij het kopen van een Gelders paard kan men kiezen uit verschillende kleuren, al is 'vos' de meest voorkomende kleur. Het paard heeft verder een aansprekend hoofd en een klassieke belijning met voldoende bot en massa. Daarnaast heeft het Gelders paard vaak veel witte aftekeningen, met name aan het hoofd en de voeten. Hij heeft vaak een stokmaat rond de 165 cm. Als men een Gelders paard verkoopt of wil fokken wordt er gelet op de bewegingen van het paard. Zo heeft het Gelders paard een ruime stap, een hoge draf, een goede galop en maakt hij krachtig gebruik van zijn achterhand. Het Gelders paard kenmerkt zich verder door zijn hardheid, goede conditie en gezondheid. Het paard kan dan ook erg oud worden, iets waar menig paardenliefhebber en -fokker blij mee is.

i