c

Pottok paarden te koop

Lees meer b
Blikvangers
1 / 5
Pottok, Merrie, 6 Jaar, 162 cm, Palomino Recreatief - Western - Dressuur
AT-4202
Pelmberg
€ 9.900
Advertentie bewaren
4 Resultaten
Filter
4 Resultaten
Verwijder alle filters
Zoekopdracht toevoegen:
Zoekopdracht opslaan
Sorteren op
Datum afnemend b
H
eDatum afnemendbDatum toenemendePrijs toenemendbPrijs afnemendeRas toenemendbRas afnemendeLeeftijd toenemendbLeeftijd afnemendeStokmaat toenemendbStokmaat afnemend
Pagina-1-advertenties
Met deze optie wordt je advertentie ook getoond op de 1e pagina van de zoekresultaten. Je advertentie zal boven de normale zoekresultaten staan.

Geïnteresseerden kunnen ook direct meer informatie zien. Dit verhoogt het aantal potentiële kopers aanzienlijk.

Page1Ad
Gold
1 / 5
Pottok, Merrie, 6 Jaar, 162 cm, Palomino Recreatief - Western - Dressuur
Pferdeglück GmbH
AT-4202
Pelmberg
€ 9.900
Advertentie bewaren
Standaard-advertenties
Pottok, Merrie, 1 Jaar, 145 cm Recreatief
ES-20810
Orio
€ 700 vraagprijs
Advertentie bewaren
Pottok, Ruin, 4 Jaar, 135 cm, Zwart Eventing
FR-44330
Mouzillon
€ 4.000
Advertentie bewaren
Pottok, Ruin, 8 Jaar, 120 cm Recreatief
FR-26170
Buis les Baronnies
€ 2.800
Advertentie bewaren
Q Verwijder alle filters
H

De Pottok is een rustig ponyras uit het Baskenland. Het is daarom belangrijk om bij een Pottok kopen te letten op zijn land van herkomst. Soms wordt bij een Pottok verkopen ook de naam Baskische pony gebruikt. Pottok betekent in het Baskisch dialect letterlijk ‘klein paard’. Het is een mooie pony die ook zeer sterk is. Het wordt vaak ingezet als werkpaard, maar het is ook een fijn rijpaard.

Gebruik en karakter van Pottok

De Pottok kopen als werkpony wordt nog steeds veel gedaan, maar een Pottok verkopen als rijpaard ook. Door het kalme, doch energieke en onafhankelijke karakter van dit krachtige dier is het de ideale pony voor kinderen om op te leren rijden. De pony's zijn niet zo snel afgeleid en schrikken doen ze ook niet zomaar. Hierdoor is het juist een fijn rijdier. En hebben ruiter en Pottok een klik? Dan zijn het zo vrienden voor altijd.

Oorsprong en geschiedenis van Pottok

De Pottok is een pony uit het Baskenland, een gebied in de Pyreneeën tussen Frankrijk en Spanje in. De Pottok is een van de oudste wilde ponyrassen en behoort tot het cultureel erfgoed van het Baskenland. Helaas is het ponyras inmiddels erg zeldzaam geworden. Dit komt onder meer doordat de pony's met andere paarden zijn gekruist en doordat het leefgebied een stuk kleiner is geworden. Tegenwoordig zijn er nog zo'n 150 volbloed merries van de Pottok over. Spaanse, Franse en zelfs Zwitserse stoeterijen focussen zich op het in stand houden van de soort. De Pottok behoort tot de zogeheten Keltische pony's die werden vooral gebruikt voor boerderijwerk. Aan de andere kant werden er dieren gefokt met een bonte kleur voor het circus. Nu is het vooral een werkdier voor bagage of een rijpaard. Het grootste gedeelte van de populatie van de Pottok is in het wild te vinden. Elke wilde Pottok heeft, zoals alle Keltische ponyrassen, gewoon een eigenaar. De dieren wonen in beschermde gebieden en kunnen daar vrij rondlopen. Er is een stamboek met twee afdelingen, waarbij in A de meer raszuivere en in B de minder raszuivere versies zijn opgenomen. Bij het verkopen van een Pottok moet worden aangegeven hoe raszuiver het dier is.

Pottok in de paardensport

Hoewel de Pottok vooral lekker vrij rondloopt in de natuur, wordt het dier ook gebruikt voor paardensport. Het is een fijne rij- en tuigpony voor kinderen. Ook gaat de Pottok graag mee op een toeristische tocht door het Baskische landschap. De Pottok is van nature een zeer goed springpaard. In Frankrijk is er daarom een eigen springvereniging speciaal voor Pottokruiters. Ook voor dressuur heeft de Pottok aanleg.

Uiterlijk van de Pottok

De Pottok is van oorsprong zwart of donkerbruin. Maar door het inmengen van andere paardenrassen, waaronder het Iberisch rijpaard, zijn er ook andere kleurvarianten mogelijk. Daarnaast zijn er ook nu bonte Pottok pony's te vinden. Deze werden voorheen voor het circus gefokt. De kleuren zijn in de bloedlijn gebleven, waardoor schimmel, bont, vos en beige ook voorkomen. De Pottok heeft een dikke vacht in de winter en verhaart in de zomer. De pony kan zo goed tegen de weersomstandigheden. Een echte Pottok bereikt een schofthoogte rond de 120 cm, maar er zijn nu ook pony's die kleiner zijn (115 cm) of groter (150 cm). De Pottok heeft een hoofd dat eigenlijk te groot lijkt voor het gehele dier. De oren zijn lang, de neusgaten groot en in de winter draagt de Pottok een snor om zo veilig stekelige planten en kastanjes te kunnen eten. De grote expressieve ogen maken de Pottok zeer geliefd. De overvloedige manen en lange staart geven deze pony een prachtige verschijning, vooral tijdens het draven.

i