c

Sztumski paarden te koop

Lees meer b
0 Resultaten
Filter
0 Resultaten
Verwijder alle filters
Sorteren op
Datum afnemend b
H
eDatum afnemendbDatum toenemendePrijs toenemendbPrijs afnemendeRas toenemendbRas afnemendeLeeftijd toenemendbLeeftijd afnemendeStokmaat toenemendbStokmaat afnemend
s Niks gevonden? Stel nu een zoekopdracht in!
Sla u zoekopdracht op en dan sturen wij u een email wanneer wij iets voor u hebben gevonden.
Zoekopdracht opslaan
Q Verwijder alle filters
H

De Sztumski is een koudbloedpaard uit Polen. Het is één van de vijf koudbloedpaarden dat in het land gefokt wordt. De Sztumski heeft een vrij groot en robuust uiterlijk. Een Sztumski kopen wordt vooral gedaan als trekpaard of voor licht agrarisch werk. Daarnaast kan men een Sztumski verkopen voor de mensport of voor speciale trekwedstrijden waarin het paard zijn kracht kan laten zien.

Gebruik en karakter van de Sztumski

Een Sztumski kopen wordt voornamelijk gedaan als trek- of werkpaard. Zo is het paard geschikt als lastdier of voor licht agrarisch werk. Daarnaast wordt een Sztumski verkopen soms gedaan voor de mensport of speciale trekwedstrijden en shows. Het karakter van de Sztumski is rustig, geduldig, flexibel, volgzaam en betrouwbaar. Het is een sober paard dat zich makkelijk aanpast aan zijn omgeving.

Oorsprong en geschiedenis van de Sztumski

De Sztumski vindt zijn oorsprong in Polen. Het is één van de vijf koudbloedpaarden - samen met de Lowicz, de Sokolka, de Garvolin en de Lidsbark - dat in het land gefokt wordt. De Sztumski is van deze vijf paardenrassen, het grootste en zwaarste trekpaard. Polen kent een lange voorgeschiedenis van paardenfokkerij, waarbij zowel paarden voor op het land als paarden voor in de paardensport gefokt worden. De Sztumski is een een kruising van Inheemse Poolse paardenrassen en andere Europese paardenrassen, zoals de Rijnlandse Koudbloed, de Ardenner, de Dole en de Jutlander.

Een Sztumski verkopen werd vroeger vooral gedaan als trekpaard of voor licht werk op het land. Door de komst van auto’s en machines, kwam de Sztumski net als veel andere koudbloedpaarden in zwaar weer terecht. Het paard verloor aan populariteit en werd massaal naar het slachthuis gebracht. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden veel paarden het moeilijk. En hoewel men nog altijd een Sztumski kopen kan, is het geen paard dat men veel tegenkomt.

In Polen richt men zich tegenwoordig voornamelijk op het fokken van moderne sportpaarden. Een goed voorbeeld hiervan is de Wielkopolski. Dit warmbloedpaard stamt af van diverse Inheemse Poolse paardenrassen en Europese paardenrassen. Het resultaat is een elegant paard dat veel talent heeft voor de paardensport. Zowel in de springsport als in de dressuur kan men de Wielkopolski tegenkomen.

Sztumski in de paardensport

Ruiters die op hoog niveau actief zijn in de paardensport, willen wellicht geen Sztumski kopen. Het paard is namelijk vrij groot en robuust, dat het niet per se erg talentvol voor de paardensport maakt. Wel kan men een Sztumski verkopen voor speciale trekwedstrijden en shows of de mensport. Met name bij trekwedstrijden en shows kan de Sztumski zijn kracht en werklustige karakter goed laten zien. Binnen de mensport is het een voordeel dat de Sztumski sober is, zich makkelijk aanpast en volgzaam is. Het is bovendien een geduldig en flexibel paard dat graag aan het werk gezet wordt.

Exterieur van de Sztumski

Een Sztumski kopen kan in verschillende voskleuren. Daarnaast komt de Sztumski voor in ros en bruin. De Sztumski is verder een vrij groot, robuust en ietwat lomp paard. De Sztumski heeft een stokmaat tussen de 152 en 170 cm. Ook het hoofd van het paard is vrij groot, terwijl de romp kort en krachtig is. Daarnaast kenmerkt de Sztumski door zijn sterke en korte benen met verfijnde kootbeharing en schuine schouders. Als men een Sztumski verkopen wil, hoeft men zich vaak weinig zorgen te maken over zijn nieuwe woonomgeving. De Sztumski is namelijk een sober paard dat zich makkelijk aanpast. Zelfs onder barre weersomstandigheden weet het paard zich prima te redden.

i