c

Falabella paarden te koop

Lees meer b
1 Resultaten
Filter
1 Resultaten
Verwijder alle filters
Zoekopdracht toevoegen:
Zoekopdracht opslaan
Sorteren op
Datum afnemend b
H
eDatum afnemendbDatum toenemendePrijs toenemendbPrijs afnemendeRas toenemendbRas afnemendeLeeftijd toenemendbLeeftijd afnemendeStokmaat toenemendbStokmaat afnemend
Standaard-advertenties
Falabella, Hengst, 2 Jaar, 80 cm, Tobiano-alle-kleuren Prachtige Raszuivere Falabella hengst
V: RZADKIEWA FALABELLA ROMERO | MV: TOYLAND CASINO CHIPS
Dekken - Fokken - Recreatief - Mennen
NL-4321TRE
Kerkwerve
Prijscategorie € 2 500 tot € 5 000
Advertentie bewaren
Q Verwijder alle filters
H

Op zoek naar een miniatuurpaard? Het kopen van een falabella kan dan goed bij je passen. Dit Argentijnse paard heeft een lief, leergierig en volgzaam karakter. Het dier is slim en leert gemakkelijk nieuwe dingen aan. Een falabella verkopen doet men vooral aan mensen om deze te houden als gezelschapsdier. Daarnaast is het een mooi showpaard dat met gemak een kleine kar trekt of lage hindernissen gracieus neemt – wel met een beetje hulp van zijn begeleider.

Gebruik en karakter van de falabella

De falabella is een zeer vriendelijk, lief paard. Omdat het gemakkelijk in de omgang is, is het een leuk paard voor kleine kinderen. Zijn formaat draagt hier natuurlijk ook aan bij. Daarnaast is de falabella zeer intelligent en leergierig. Het leert gemakkelijk nieuwe gedragingen aan en heeft een groot aanpassingsvermogen in nieuwe situaties. Dit meegaande karakter maakt de falabella erg populair als een gezelschapsdier. Een falabella kopen om op te rijden wordt niet gedaan. Het dier is er gewoonweg te klein en dus ongeschikt voor. Wel wordt het paard gebruikt om aangespannen te rijden voor een kar. Ook kan het dier goed kleine hindernissen nemen. Door zijn wendbaarheid en kleine formaat is het een veelvoorkomend paard in het circus en paardenshows. Het dier wordt door zijn meegaandheid en leergierige karakter ook als blindengeleidenpaard gebruikt.

Oorsprong en geschiedenis van de falabella

De falabella is het kleinste minipaard ter wereld. Het is zeker geen pony, omdat het dier er uitziet als een paard, maar dan in het klein. De naam dankt het ras aan de Argentijnse familie Falabella die in het midden van de negentiende eeuw begon met het fokken van kleine paarden om als huisdier te houden. De paardenfokker kwam op dit idee toen hij in 1845 opvallend kleine paarden ontdekte in een bij Buenos Aires wonende halfwilde kudde. Deze paarden waren ooit afkomstig uit Spanje en stamden af van in Latijns-Amerikaanse achtergelaten Andalusiërs. Door bepaalde kruisingen te maken met onder meer Shetlanders en kleine volbloeden, probeerde hij een ras te fokken dat steeds kleiner werd. He paard moest wel de kenmerken van een warmbloedtype behouden. Tevens moest de proportie van het paard helemaal kloppen. Het duurde enkele generaties voordat de familie een stabiel minipaardenras had ontwikkeld. Rond 1900 was de echte falabella als miniatuurpaard een feit. Pas in de jaren 1960 werd het ras ontdekt door geïnteresseerden. Zo kocht een wijnhandelaar twaalf hengsten aan om ze voor een kleine postkoets te spannen. Dit was een reclamestunt voor zijn bedrijf. Het bestaan van de falabella verspreide zich toen snel en nam de populariteit van dit paardenras aanzienlijk toe. Omdat de falabella nu wereldwijd gefokt wordt, wordt er altijd een DNA-onderzoek gedaan naar de raszuiverheid. Sinds 1995 is er ook een falabella stamboek opgesteld met de eisen erbij waaraan het paard moet voldoen. Een falabella heeft dus altijd stamboekpapieren.

Waar kan de falabella voor gebruikt worden

Een falabella verkopen voor de paardensport wordt niet snel gedaan. Wel is het populair om een falabelle te kopen om voor een kar te spannen, zoals een kleine huifkar. Dit Argentijnse minipaard wordt vaak geshowd op paardenshows, waarbij het niet alleen een blikvanger is, maar ook hindernissen neemt. Hierbij wordt het paard meestal aan de hand langs de obstakels geleid. De falabella is vooral een gezelschapsdier, al zijn de meningen over het welzijn van een miniatuurpaard als huisdier erg verdeeld. Als men de ruimte heeft en het dier lekker buiten kan vertoeven, hoeft het geen probleem te zijn. Dankzij het lieve, intelligente karakter en het kleine formaat is het paard ook zeer geschikt als hulppaard. Denk hierbij aan blindegeleidepaard. Met dezelfde opleiding als een hulphond is dit paard zeer geschikt om deze taken uit te voeren.

Uiterlijk van de falabella

De falabella is zeer populair bij paardenfokkers. Daarbij is niet alleen het kleine formaat belangrijk, maar ook dat het dier als paard correct in proporties moet zijn. De schofthoogte is vaak kleiner dan 90 centimeter, al zijn er wel falabella’s die iets groter kunnen zijn, maar nooit hoger dan een meter. De falabella heeft een edel voorkomen en een harmonieuze bouw. Hierdoor is te zien dat de falabella een echt minipaard is en geen pony, die over het algemeen wat grover is gebouwd. Het Argentijnse miniatuurpaard mag in alle kleuren en kleurencombinaties voorkomen. De meeste zijn zwart, vos, bruin of valk. De bonte falabella is ook zeer populair. Sterker nog, de eerste falabella’s waren vooral bontgevlekt of palomino. Dit komt onder meer doordat de fokkers dit zelf het liefste bij het ras zagen. Hoewel klein van stuk geeft deze kleurenpracht het paardje nog meer uitstraling. Evenals voor de dikke, lange staart en manen. De falabella kan tussen de 25 en 35 jaar oud worden. Doordat dit paard klein van stuk is, is het dier een beetje gevoelig voor kou.

i